Kavovník - Arabica - Robusta
Kávovník
Kávovník (Coffea) je tropickou dřevinou z čeledi Mořenovitých (Rubiaceae), zahrnující na 90 různých druhů. Roste jako stálozelený keř či strom se sytě zelenými podlouhlými listy vejčitého tvaru. Dle druhů a podnebních podmínek...
Bavíme-li se o kávách, přijde vždy na přetřes starý známý dotaz „A co ta cibetková?“ Inu, už jsme pili lepší.
V Indonésii – na Jávě, Sumatře a Sulawesi – žije cibetkovitá (nikoliv kunovitá nebo kočkovitá, jak se často nesprávně uvádí) šelma jménem ovíječ skvrnitý (Paradoxurus...
Připravuje se tím způsobem, že se v továrně nejdříve uvaří káva ve velkém objemu a nesmírné koncentraci konvenčním způsobem a poté se usuší buď rozprašováním do horkého vzduchu, anebo vymražováním a následnou sublimací ledu ve vakuu. Z tohoto prášku si pak zákazník připravuje zalitím nápoj vlastně...
Ačkoliv je káva připravována velice často za účelem mírné intoxikace kofeinem, mají někteří spotřebitelé své důvody, proč si ji připravit i ze zrnek, která tento alkaloid neobsahují.
Zjednodušeně popsáno: výroba probíhá tím způsobem, že zelená zrnka jsou ve zpracovatelských závodech ještě...